ПРОГРАМ ЕКОНОМСКИХ РЕФОРМИ, БУЏЕТ И НАЈНИЖА ПЛАТА НА ДНЕВНОМ РЕДУ

Дана, 28. новембра 2017. године (уторак) одржаће се редовна сједница Економско-социјалног савјета Републике Српске у оквиру које ће се разматрати два најзначајнија годишња документа, више законских рјешења и информација.

Централна тема је посвећена повећању висине износа најниже плате у Републици Српској, Програму економских реформи Републике Српске за период 2018 – 2020 година и Буџету Републике Српске за 2018. годину.

Министарство финансија ће додатно предложити да се у оквиру сједницe разматра нови Закон о доприносима који је предвиђен за усвајање по хитном поступку, а Министарство рада и борачко-инвалидске заштите је доставило на усаглашавање Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о штрајку и Информацију о одржаним јавним расправама у вези са примјеном Закона о раду.

Поред наведеног, партнери ће бити информисани о активностима овог тијела на пољу међународне сарадње и учешћа у пројектима.

У складу са чланом 127. Закона о раду у надлежности Савјета је утврђивање приједлога одлуке о висини износа најниже плате за наредну у посљедњем кварталу текуће године. Тренутни износ најниже плате од 395,00 КМ је утврђен у посљедњем кварталу 2016. године.

Сједница ће се одржати у Дому Синдиката, улица Српска 32 у Бања Луци.

Узимање кадрова са сједнице је предвиђено за 14.00 часова након чега ће се одржати конференција за новинаре – сала у приземљу.