Потписан Општи колективни уговор

Представници Владе Републике Српске, Савеза синдиката и Уније удружења послодаваца РС потписали су данас општи колективни уговор који утврђује најнижу плату у РС у износу од 370,00 КМ, осим за грану текстила гдје остаје 320,00 КМ.
Уговор су потписали премијер Милорад Додик, предсједница Савеза синдиката РС – Ранка Мишић и предсједник Уније удружења послодаваца РС – Ранко Милић.
На састанку у Бања Луци договорено је да ће Влада РС у наредних 18 мјесеци предложити нови закон о раду, те да ће по хитном поступуку понудити и евнтуално неопорезивање топлог оброка што би послодавцима дало веће могућности да несметано исплаћују повећани износ најниже цијене рада.
Предсједник Владе Републике Српске, Милорад Додик новинарима је изјавио да потписивањем Општег колективног уговора „нико није ни побиједио ни изгубио, већ је то доказ да се увијек може постићи успјешан договор“.
Мишићева је најавила да ће у понедјељак, 10. маја бити одржана сједница Предсједништва Савеза синдиката РС на којој ће бити дефнитивно одлучено да ли ће бити дата подршка генералном штрајку у РС, планираном за 12. мај.
„Новим општим колективним уговором ограничен је минимум испод којег плата не може ићи, али не и максимум тако да ће радници зависно од гране у којој су запослени моћи бити и више плаћени“, каже Мишићева.

The purpose and structure of narrative http://www.writemypaper4me.org writing